, ,

Veckans pyssel #1

Jag funderade lite på hur jag skall vara mer kreativ i vardagen och kom då på att jag skall försöka göra något litet pyssel varje vecka och lägga ut resultatet med lite dokumentation av processen, här på bloggen. Tanken är att det ska vara sådant som man kan knåpa ihop på en dag. Eller i alla fall på en helg. Så vad väntar vi på? Leta bland bråten där hemma och på loppisar och mormors vind. Hitta något kul att arbeta med och gör något av det. Nu sätter i alla fall jag igång.

Den här veckans pyssel blev en smycke-hängare, som jag knåpade ihop av några rester från borden jag byggde förra veckan och några mässingskrokar som jag hade i skruvlådan i källaren. Jag hade en liten skvätt bets som jag använde för att få en mer robust känsla.

Här är allt material jag använde (kapsågen och sandpappret undanräknat): Två 30cm långa brädbitar, bakstycket är 9cm bred och hyllan är 7cm. 12 st små mässingskrokar, en skvätt best, en trasa och plasthandskar (man blir skitig av best, använd handskar), tumstock, skruvdragare med en bit som passar skruven, tre hyfsat rejäla skruv, trälim och så tre borr; en lagom stor att förborra för skruven, en väldigt tunn att förborra för krokarna och en försänkingsborr (bra att ha för hemmapysslaren, jag lovar).

Jewelry rack DIY1

Jag mätte ut var jag ville ha hyllplanet och bestämde mig för att underkanten på hyllan hamnade 2,5 cm från bakstyckets underkant. mina brädor är 2 cm tjocka, så borrhålen på bakstycket hamnar då 3,5 cm från underkanten och sedan tre borrhål i hyllplanet så att härligheten inte spricker. På baksidan av bakstycket använde jag försänkningsborren så att skruvskallarna inte sticker ut på baksidan sedan. Jag drog en sträng trälim för säkerhets skull (det behövs kanske inte).

Jewelry rack DIY2

 

Nu skruvade jag ihop min lilla hylla från baksidan. Som du kan se så sticker skruvarna inte ut alls.

Jewelry rack DIY3

 

Nu var det dags att mäta ut var jag ville ha mina krokar. Jag bestämde mig för 5 cm mellanrum vilket gav att de yttersta krokarna sitter 2,5 cm från kanten och sedan alltså med 5 cm emellan. Jag förborrade med den tunna borren. Sedan var det dags att sätta på handskarna och ta fram trasan för att stryka på bets på alla synliga sidor av hyllan.

Jewelry rack DIY4

Och attans! Jag hade ju glömt att borra och försänka hål för själva uppsättningen. Nåväl, bättre sent än aldrig. Jag tog tag i saken och så här såg det då ut innan jag strök på lite bets även i försänkningen.

Jewelry rack DIY5

Sedan var den klar. 45 minuter tog arbetet om man bortser från spring fram och tillbaka för att samla ihop det jag behövde för att göra jobbet. Så här fin blev hyllan.

Jewelry rack 2

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *