, , , , ,

Läderväskor till vikingadräkten

Att arbeta med läder är något nytt för mig, men vi behöver väskor till medeltidsveckan och jag ville gärna prova. Så en tur till Öhdins garveri för att köpa lite spillbitar och så blev det en del teknik-forskande på internet. Naturligtvis har jag inte rätt utrustning hemma, men en litet kugghjul att märka upp hålens placering med, en pryl och hammare att banka märken för hålen och en riktigt vass passare med ett korkunderlägg under för att få till de där hålen. Sedan använde jag en vanlig bordskniv för att trycka till spår för försänkning av stygnen. Jag polerade kanterna på lädret med hjälp av ett glas och sedan var det bara att sy. Jag använde en vaxad lintråd och sydde med två nålar, en från varje håll, som jag sett på de instruktioner jag hittat.

Första försöket blev en skinnpung med ett lock i ett tjockare läder.

Leather pouch

Sedan gjorde jag ett mönster för en lite större väska, med inspiration från Birka-fynd. Några detaljer skulle jag ha gjort annorlunda, men det är lätt att vara efterklok. Så här såg delarna ut innan jag sydde ihop dem.

Leather bag in making

1 svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *