Veckans pyssel #6 – Sommarens fräschaste saft
Nu känns det som att sommaren har kommit och det skulle vara gott med favoritsaften, svartvinbärsbladssaft. Så nu när bladen smakar som mest tyckte jag det var dags att koka en omgång. Nu måste jag bara ha tålamod i några dagar innan den är klar. Ja, när jag ändå var igång, så satte jag igång en sats rabarberlemonad också. Bara för att jag kan.
Steg 1. Plocka ca 3 liter svartvinbärsblad.
Koka upp två liter vatten med 1,5 kg socker. Skiva tre citroner. Varva citroner och blad i en stor gryta och strö över 50 g citronsyra.
Häll över sockerlagen. Sätt på ett lock och låt svalna. Ställ sedan kallt i 3-4 dagar, innan du silar av saften.
Späd efter behag (ungefär 50/50 med vatten brukar vara bra. Späd med fördel med bubblat vatten, så får du sommarens godaste läsk. Funkar fint att blanda drinkar på också.
Ja så var det rabarberlemonaden. Det har jag inte provat förr så det blir spännande.
Jag tog ca 1,5 kg rabarber som jag skivat. En skivad citron, en matsked citronsyra och så strödde jag lite koncentrerat vaniljpulver på. Jag hällde över 1,5 liter kokande vatten och nu ska den stå några dagar innan det är dags att röra ned socker. Ca ett kilo tror jag, men jag får smaka mig fram lite.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!